Performanta tehnica a fatadelor ventilate

Proiecte / 1970 / Performanta tehnica a fatadelor ventilate

Fata de sistemul clasic de fatada al carui strat izolator este polistirenul sau placile de vata minerala rigida, fatadele ventilate vin in completare cu avantaje de natura practica, ce ofera o calitate a vietii imbunatatita si facturi mai mici la intretinere.

De ce fatade ventilate?

Fata de sistemul clasic de fatada al carui strat izolator este polistirenul sau placile de vata minerala rigida, fatadele ventilate vin in completare cu urmatoarele:

  • Bariera de vapori ce ii permite peretelui sa respire. In felul acesta, condensul este eliminat, peretele respira, eliminand astfel zonele de condens ce pot aparea in interiorul locuintei, mai ales in zonele ferestrelor si in dreptul placilor dintre etaje.
  • Asa-zisa lamela de aer (denumita asa conform normativului de proiectare fatade ventilate) ce are atat rolul de ajuta la eliminarea condensului cat si in asigurarea unui strat suplimentar de termoizolatie. Dupa cum s-a demonstrat, aerul este un foarte bun termoizolator.
  • Stratul de finisaj exterior ce asigura pe langa aspectul placut, modern si o rezistenta de pana la 50 ani conform anumitor producatori. Va imaginati cum ar fi sa aveti un perete exterior si timp de 50 ani sa fie la fel? Doar sa il spalati cu apa si detergent dupa ce l-a murdarit copilul cu carioca?

Principiul de calcul al performantei termice pentru un perete ia in calcul intreaga stratificatie a acestuia, iar rezultatul are un impact direct in dimensionarea instalatiilor termice/climatizare, dar mai ales in factura lunara de utilitati, generand economii in bugetul nostru lunar. 

Revenind la principiul de calcul, printr-o sectiune de perete in general avem urmatoarele: finisaj interior (care poate fi gips carton + glet sau tencuiala clasica si glet), perete exterior (zidarie, beton, pereti prefabricati), material de izolare termica (vata sau polistiren). Aici este limita sistemului clasic. In continuare la fatadele ventilate urmeaza stratul de aer de grosime 4-12cm si finisajul exterior. In concluzie, avem 2 straturi in plus fata de un sistem clasic, din care stratul de aer este unul care are o continua circulatie (de jos in sus), eliminand umezeala si condensul.

Folosind izolatii de aproximativ 30 cm de vata minerala se ajunge sa obtinem o casa pasiva.

Ca nota, pentru fatadele ventilate materialul de termoizolatie se recomanda a fi vata minerala deoarece clasa sa de reactie la foc (A2, s1-d0) este net superioara polistirenului.