Pentru ca „Before and After” este un concept vehiculat in foarte multe industrii, astazi vom scrie despre despre asta si in industria constructiilor, mai specific referindu-ne la fatadele cladirilor/caselor in care locuiti. Vreti sa dati un aer nou, modern, casei dvs dar in acelasi timp sa ii imbunatatiti performantele? Va provocam sa cititi articolul si sa vizualizati cateva fotografii.
Sistemul de fațadă ventilată este un element constructiv fixat la o distanță mica pe peretele clădirii, fiind compus dintr-o structură metalică și un material de placare cu aspect estetic superior, ce este versatil și ușor de întreținut. Fațadele ventilate sunt populare în domeniul construcțiilor deoarece oferă avantaje considerabile în ceea ce privește durabilitatea structurii, estetica aparte si conditiile de vreme in care se pot monta. De asemenea, elimină cele mai frecvente probleme întâmpinate de stratul exterior al clădirii (precum excesul de umiditate, condensul, apariția mucegaiului etc) și conferă eficiență energetică sporita clădirii. Reabilitarea fațadei cladirii dumneavoastră poate transforma total aspectul exerior al acesteia, scoțând-o în evidență față de restul clădirilor, iar montarea fatadei ventilate se poate face in orice anotimp, chiar si pe timpul iernii.
Sistemul de fatada ventilata garantează o performanță ridicată în ceea ce privește temperatura și umiditatea, fără a interfera sau altera finisajele din interiorul clădirii. Motivele principale pentru popularitatea ridicată a fațadelor ventilate sunt economia considerabilă de energie pe care o implică, precum și plusul de confort pe care îl adaugă. Totodată, pe lângă aceste aspecte, fațadele ventilate reprezintă soluția pentru multe dificultăți întâmpinate de o casă pe parcursul timpului.
Una din cele cele mai întâlnite probleme în ceea ce privește pereții exteriori ai caselor o reprezintă frecvența solicitărilor externe: vântul, ploaia si temperaturile scazute pot provoca apariția umidității sau a condensului, iar radiația solară poate duce la decolorare si deteriorare al aspectului estetic. In cazul fatadelor clasice, acțiunea intemperiilor asupra pereților exteriori scade din imaginea si confortul casei și presupune mentenanță continuă. Nu este si cazul fațadelor ventilate insa, acestea eliminand impactul negativ al acestor fenomene. Ca și construcție, fațadele au prevăzut între termoizolatie și finisajul propriu-zis al fatadei un spațiu cu deschidere pe verticală, numit lamă de aer, care este ventilat natural; astfel se asigură o circulație continuă a aerului, ce protejează clădirea împotriva excesului de umiditate, apariției mucegaiului sau a infiltrațiilor de apă în pereți.
In cazul renovarii fatadei unei constructii existente, structura de sustinere a noului finisaj de fatada se fixeaza de elementele portante ale fatadei existente. Stratul de vată minerală și folia anticondens au rol de izolator, iar stratul exterior de placare este unul special conceput pentru o întreținere facilă și montaj rapid. În ceea ce privește stratul exterior, paleta bogată de culori, finisaje și texturi disponibile (placi Eternit, placi HPL Compact plăci ceramice, piatră naturală, tablă etc) oferă multiple posibilități de prelucrare și astfel un design flexibil, durabil și modern, dar și soluții practice precum camuflarea instalațiilor sau a defectelor pereților. Iar pentru ca operatiunea de montare este una mecanica, fara elemente ce au nevoie de timp de uscare, fatadele ventilate se pot monta pe tot parcusul anului.